április 14, 2009

Füge aszalás aszalógép segítségével

Posted in Aszalás, Aszaló, Aszalógép, Füge, Gépi aszalás, Konyhai aszaló, Tartósítás - 1:39 du. Szerző: lajosne

Édesapám kertjében nagy fejtörést okozott nekünk a fügefa, mert annyit nem termett, hogy önállóan kifőzzük pálinkának, de megenni nem tudtuk a sok gyümölcsöt. Az aszalógép megoldotta  a problémát, most már aszalva tartósítjuk a fügét, miután egy internetes árösszehasonlító oldal segítségével kiválasztottuk a megfelelő darabot.

A fügeaszalás története

A füge az egyik legősibb kultúrnövény, melyről már időszámításunk előtt 3000 évvel beszámoltak a krónikák. Az ókori görögöknél szűkösebb években még őröket is állítottak a fügefák mellé, Romulus és Remus pedig a történet szerint egy fügefa alatt tanyáztak anyjukkal a farkassal, hogy Ádám és Éva fügefalevelét ne is említsük. A római katonáknak bevett tápláléka volt az aszalt füge, mert rendkívül tápláló és tartós eleség.

A fügefa jellegzetes gyümölcse és levele

A fügefa jellegzetes gyümölcse és levele


A füge aszalása
aszalógép segítségével

A fügét nem magozzuk ki. Érdemes félbe-négybe vágni, mert a nagyobb darabok még aszalógépben is nehezebben szárdnak ki, de megpróbálkozhatunk a hagyományos egyben történő aszalással is. Mindig figyeljünk arra, hogy azonos méretű darabokkal dolgozzunk, és, hogy alaposan mossuk meg a gyümölcsöket. Ha megvan az aprítás, helyezzük a fügéket például egy Hauser többtálcás aszalógép tálcáira szépen sorban, nem baj, ha összeérnek. Ha egészben hagyjuk, érdemes összenyomni őket, ne aggódjunk, ha kilapul, régen is préselve tárolták őket. 40-50 fokon aszaljuk, tehát nem túl magas hőmérsékleten, és itt is igaz, hogy minél nagyobbak a darabok, annál tovább fog tartani. Érdemes pár óránként pihenni hagyni egy kicsit a gyümölcsöt, és nem rossz ötlet a tálcák megcserélgetése sem. Így ellenőrizni is tudjuk az aszalás menetét. A kész gyümölcsöt jól záró befőttesüvegben, vagy vászonzacskóban felakasztva sötét, hűvös, száraz helyen érdemes tárolni, soha ne tegyük hűtőszekrénybe.

Reklámok

1 hozzászólás »

  1. Molnár Gábor said,

    Üdvözlöm! A legtöbb helyen azt írják, hogy a hazai termesztésű fügét nem lehet aszalni (pl. Bálint gazda). Sehol nem írják, mi ennek az oka,
    de a cikk szerint megoldható. Mi a tényleges helyzet? Köszönöm!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: