április 8, 2009

Szilva és meggy aszalás sütőben vagy aszalógép segítségével

Posted in Aszalás, Aszaló, Aszalógép, Cseresznye, Gyümölcs, Gyümölcsaszalás, Konyhai aszaló, Meggy, Paradicsom, Sárgabarack, Szilva, Tartósítás at 8:41 de. - lajosne

Az aszalás napjainkban is remek tartósító eljárás, ha szezonális gyümölcs megőrzése a célunk, ráadásul egy modern háztartási gép, az aszaló segítségével nagyon egyszerű is a csemege elkészítése. Lássuk most hogyan gyárthatunk otthon aszalt szílvát és cseresznyét!

Szilva aszalás

Nem mindegy, hogy melyiket választjuk aszalásra a szilvafajták közül. Besztercei fajta a legajánlottabb aszalásra, de azért egyéb fajtákkal is próbálkozhatunk. Az aszalt szilva emésztés-elősegítő, hashajtó, ezért kerül gyakran müzlibe is, de emellett vesebetegeknek is nagyon hasznos. A műveletet sütőben 56-60 fokon kezdjük el a szükséges tisztítás és egy kis szárítás után. Ha már alaposan megfonnyadt a gyümölcs, felemelhetjük a sötő hőfokát 70-80 °C-ra. Ugyanez vonatkozik egy modern aszalógép haszálatára is, először ne a legnagyobb fokozaton lássunk neki a szárításnak! A magot előre is kiszedhetjük, de könnyebb, ha a gyümölcs már kicsit összeesett. Nagyon finom csemegét készíthetünk, ha a mag helyére még az aszalás előtt egy dió-, vagy manduladarabot nyomunk! És csak a miheztartás végett: 1 kilogrammnyi friss szilvából nagyjából 35-50 dkg aszalt szilva lesz.

Cseresznye és meggyaszalás

Az aszalt meggy- és cseresznye helyettesítheti akár a mazsolát is a süteményben. A cseresznyéből a legalkalmasabbak az aszalásra nagyobb szeműek, gondoljunk csak arra, hogy egy apró szemű gyümölcs aminek a magja viszonylag nagy,megszárítva szinte semmit nem hagy az aszalványból az eljárás végére. A magot hagyjuk a meggyszemekben az aszalás idejére, és csak a szárat távolítsuk el. Amíg a meggyszem nyomásra levet enged, az aszalást folytatni kell. Ha kész a finomság, vigyázzunk, nehogy túlszáradjon a gyümölcs!

További tippek, ha érdekel a sárgabarack aszalás, vagy a paradicsom szárítás.

About these ads

3 hozzászólás »

  1. [...] Ha a paradicsom mellett a gyümölcsök is érdekelnek, további cikkeket is találsz a szilva,- és meggyaszalásról, és a sárgabarack [...]

  2. [...] szárítani, nehogy elvesszenek belőlük az értékes gyógyító anyagok! Többet is olvashatsz a szilva, paradicsom és barack [...]

  3. [...] Szilva – Kitűnő kálium, vas és rostforrás, hashajtó hatása közismert. [...]


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követés

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

%d honlapszerkesztő ezt szereti: