április 8, 2009

Aszalt paradicsom saját kezűleg

Posted in Aszalás, Aszaló, Aszalógép, Gépi aszalás, Konyhai aszaló, Paradicsom, Szárítás, Tartósítás, Zöldség at 8:50 de. - lajosne

Aszalt paradicsom: paradicsom másképp

Ha kacérkodunk a gondolattal, hogy aszalógépet veszünk, jó, ha tudjuk, hogy nem csak a gyümölcsök, hanem a zöldségek is alkalmasak az aszaló általi tartósításra. Az aszalt paradicsom például igen kedvelt fűszer Olaszországban, míg itthon a sok megtermelt paradicsom dacára, csak méregdrágán találunk – ha találunk – a boltok polcain. Egy webáruház kínálatából ráadásul könnyedén, a karosszékben ülve kiválaszthatjuk, melyik a számunkra legszimpatikusabb aszalógép. Ha a paradicsom mellett a gyümölcsök is érdekelnek, további cikkeket is találsz a szilva,- és meggyaszalásról, és a sárgabarack aszalásáról.

A paradicsom-aszalás igazán nem nehéz

A paradicsomokat először félbevágjuk, majd eltávolítjuk a közepéből a magokat. Ha sütőben készítjük, akkor egy alufóliával bélelt tepsire, ha aszalógép segítségével, akkor pedig az aszaló tálcáira helyezzük rá szépen sorban, nyitott részükkel felfelé a kimagozott feleket.  Ekkor szórjunk rá sót, ami szintén segít a tartósításban, és megadja, kiemeli az aszalt paradicsom zamatát. Bármilyen csúcsszuper gépet használunk azonban – a legismertebbek e téren a Hauser termékei – figyeljünk oda arra, hogy a nagyobb darabok mindig több idő alatt készülnek el, tehát körülbelül azonos méretű gyümölcsöket válogassunk.

Talán nem ez a legjobb módja a napon szárításnak

Talán nem ez a legjobb módja az aszalásnak

Az aszalt paradicsom egyszerűen jó

Aki kóstolt már ilyet, annak nem kell bemutatni, milyen csodálatos és intenzív íze van, aki még nem,annak pedig azt javaslom, az első adandó alkalommal próbálja ki! Köretként, fűszerként egyaránt használható, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy az aszaló, pároló segítségével elkészített gyümölcsök és zöldségek sokkal egészségesebbek más módszerrel előállított társaiknál. További “paradicsomi” ötleteket találhatunk a Dolce Vita blogon.

A kép forrása: redbubble.com

About these ads

4 hozzászólás »

  1. [...] További aszalt finomságok: Cseresznye meggy és szilva aszalása, paradicsomaszalás. [...]

  2. [...] nehogy elvesszenek belőlük az értékes gyógyító anyagok! Többet is olvashatsz a szilva, paradicsom és barack [...]

  3. Dibusz Janosne said,

    Oly csodás husos kevés magos paradicsomot kaptam, nagyon szeretném napon száritani, csak sajnos csak sejtésem van hogyan is kell.

    Egy-egy db. 45-5o dkg .,egyszóval gyönyörü.
    Aszalógépet nem áll módomban vásárolni, és ugy gondolom napsugár a legegészségesebb, természetesen ha sikerül
    ha tudsz kérlek segits Vera


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követés

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

%d honlapszerkesztő ezt szereti: